När plugget blir nästan 100% HÄST!

Vilken underbar vår det varit, skolan har blivit nästan 100% häst, kandidatarbetet handlar om de paramtrar som påverkar sisten och hur väl sadeln är anpassad till det kvinnliga bäckenet. Såå intressant och efter alla literaturstudier känner jag mig nästan som en läkare, lateralt hit och Os pubic dit... Men så intressant, så fort rapporten är klar kommer jag skriva lite mer om det vi kom fram till/summerat från andra sporter med liknande problem som ryttare har. Det är egentligen inget som är "nytt", bara mindre beslyst inom ridsporten. Vi har märkt att många ryttare har liknande skador som cyklister upplever och DÄR finns det forskning! 

Innan kandidatarbetet arbetade jag tillsammans med 11 andra studenter från Chalmers tekniska högskola på Chalmershindret där vi mätte trycket i avstampet/landningen innan och efter hindet. Från året innan hade vi data av vart, hur långt från hindert, som hästen tar av. Summan är att det vi lär oss i hästböckerna inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Summan belv att:
avstampet längd från hindret= hindretshöjd*1,3+0,2

- Så ett hinder på 1m hoppar hästen av ca 1,5m innan hindret. Det stämmer ganska bra överens med de som säger att avstampet är 1/2 galoppsprång.

Men ett hinder på 1,5m högt hoppar hästen av(och landar efter) ca 2,2m från hindret. Väldigt intressant, eftersom de skiljer sig från böckerna, egentligen påverkar det väl mest vart hjälpbommar och dylikt placeras.    

Jag kan nörda ner mig i dethär i timmvis (och har gjort), det som är av intresse är varför stämmer det inte överens med det vi lärt oss, som böckerna säger: hästarna hoppar av lika långt ifrån hindret som det är högt? ... Har hästarna förändrats? sättet hästarns/vi tränas/tränar på ändrats? - Vad tror ni? 

 

3 maj 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)