Blogg

När plugget blir nästan 100% HÄST!

3 maj 2018

Vilken underbar vår det varit, skolan har blivit nästan 100% häst, kandidatarbetet handlar om de paramtrar som påverkar sisten och hur väl sadeln är anpassad till det kvinnliga bäckenet. Såå intressant och efter alla literaturstudier känner jag mig nästan som en läkare, lateralt hit och Os pubic dit... Men så intressant, så fort rapporten är klar kommer jag skriva lite mer om det vi kom fram till/summerat från andra sporter med liknande problem som ryttare har. Det är egentligen inget som är "nytt", bara mindre beslyst inom ridsporten. Vi har märkt att många ryttare har liknande skador som cyklister upplever och DÄR finns det forskning! 

Innan kandidatarbetet arbetade jag tillsammans med 11 andra studenter från Chalmers tekniska högskola på Chalmershindret där vi mätte trycket i avstampet/landningen innan och efter hindet. Från året innan hade vi data av vart, hur långt från hindert, som hästen tar av. Summan är att det vi lär oss i hästböckerna inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Summan belv att:
avstampet längd från hindret= hindretshöjd*1,3+0,2

- Så ett hinder på 1m hoppar hästen av ca 1,5m innan hindret. Det stämmer ganska bra överens med de som säger att avstampet är 1/2 galoppsprång.

Men ett hinder på 1,5m högt hoppar hästen av(och landar efter) ca 2,2m från hindret. Väldigt intressant, eftersom de skiljer sig från böckerna, egentligen påverkar det väl mest vart hjälpbommar och dylikt placeras.    

Jag kan nörda ner mig i dethär i timmvis (och har gjort), det som är av intresse är varför stämmer det inte överens med det vi lärt oss, som böckerna säger: hästarna hoppar av lika långt ifrån hindret som det är högt? ... Har hästarna förändrats? sättet hästarns/vi tränas/tränar på ändrats? - Vad tror ni? 

 

Äntligen vår!... eller nästan iallafall..

26 jan 2018

För mig är det vår när avelsäsongen drar igång vilket den göra alldeles runt hörnet. Hingstvisnignar är inplanerade och ev en Feb-resa ner till Tyskland för att hälsa på mina fina och titta på lite fina hingstar <3. Hojta om ni vill med!  

Wiacenza är dräktig med Negro, otroligt spännande! Alla hennes föl håller toppklass. Varje föl hon får bygger på min tro om vad hon nedärver och mitt val av hingst blir bara lättare och lättare. Hon skall betäckas iår igen men har inte valt hingst ännu, jag har ett tag till på mig att vela hennes fölning är beräknad till mitten/slutet av april...så, men jag har några på lager :) funderar på ett helsyskon.. Kanske ett De Niro föl till.. eller Totilas? Har du kanske någon favorithingst? Berätta!  
Sezuan är en hingst som jag tror på men för min del så har han hamnat på favorithingstar-listan. Är inte ett stort fan av att använda unga hingstar, jag vill veta att de själva håller och kan prestera på högsta nivå. Och så är Sezuan i liiite dyraste laget med tanke på hans ringa ålder.. 25.000kr.. nja, inte iår men kanske om ett par år! 

Qamra skall betäckas med Contendro I igen, förra säsongen han vi bara testa en gång och det tog sig inte. Hon bli nu 4 år och skall ridas in här på vårkanten och sen betäckas. 

Tyrion blir kvar, detta otroliga föl! Blir så kluven på hur jag skall förvalta hans talang på bästa sätt.  

 

Jag åkte på ett diskbråck nu i augusti så jag har försökt att hålla min borta från hästryggen men det går sådär ;) ni vet hur det är! För två veckor sedan var en stor vändpunkt, äntligen börjar det sakta men säkert bli bättre.. nu skall jag bara fortsätta att inte lyft dumt eller göra dumma impulsiva grejer så att ryggen kan ta och bli bra :) Fick en utmaning av min sjukgymnas som jag tänkte dela med mig av! jag utmanar er på Yoga-bollen! Man står med alla fyra på bollen och skall sträcka ut ett ben i taget och hålla det så i 1 min/alt byta mellan benen och hålla balansen ett tag. 

 

 

Förutom alla hästar så jobbar jag och ett gäng teknologer från Chalmers på med  Chalmershinder (som ni kommer att se på Gothenburg Horse Show). På måndag är det global pressrelese och jag kan äntligen få berätta vad det är vi jobbar på iår! Kom gärna och hälsa på oss i Chalmers montern på mässan!! 

Kandidatarbetet började förra veckan och vi är supertaggade! Vi skall nämligen ta fram ett mätverktyg för att mäta bäcken och lårbenets position och inverkan.. Vem har inte haft problem med att hitta en sadel som passa - tänk om vi skulle kunna göra den processen lite mindre smärtsam. Så under GHS kommer vi att behöva göra 100 mätningar, så är du sugen på  en gratis sitsanalys så är du varmt välkommen att hjälpa oss att samla in data! Kom till Ergos monter på mässan. VI ses där!! 

 

 

Nya tider!

10 aug 2017

Efter storm kommer solsken! Vackra princessan D'aenerys EML har flyttat hem till den underbara och härliga familjen Nolåker. På gården finns otroligt snygga storebrorsan Domani Vengo som visar hur det skall gå till! Har man en gång ridit en häst e: De Niro - då är man fast, helt fantastiska hästar! 
Det kommer bli fantastiskt spännande att följe deras resa <3 

Den 25 maj, mitt under kandidatmiddagen, fick jag ett samtal - Tyrion tittade ute va 10 dagar för tidigt. Wiacenzas första hingst och vilken gentleman! <3 Trots att han kom förtidigt så föddes han ändå 'för sent' för att kunna vara med på fölchampionatet, dom måste var minst tre veckor. Därför blev det inget championat för hans del, dock hade jag räknat med det. Är fortfarande sugen på att behålla honom.. Kanske kanske ändå, vi får se :) 
Nytt! 

Eftersom Wiacenza födde lite tidiagre än beräknat som sagt då tänkte jag "hon får EN chans på sig att bli dräktig -bara en"! Jag gjorde en deal med hingshållaren att språngavgiften även skulle inkludera nästa år om det inte tog sig. Hon har haft ett par föl nu och de börjar komma sent på säsongen. Den "enda chansen" fick bli fölbrunsten då är det 20% chans för dräktighet. OCH det tar sig!!! Trodde verkligen inte att det skulle göra det men det gjorde det! 
Den stilliga pappan är en herre som börjar bli till åren so better try before it is to late - Dräktig med Negro! Kanske att de kommer en lite Valegro nästa vår <3 <3 

Qamra -14 e: Lord Cassini - Stalypso - Quattro B. Ett fantstikst gångartsto som löshoppar amaz(!) från en premierad stofamiljPlanen med Qamra är att hon skall ridas in och testa på livet som sporthäst innan hon blir mammahäst igen. 

 

Varför går tiden så långsamt?!

8 apr 2017

Den som väntar på något gott väntar alltid förlängre, eller?
Samtidig som tiden flyger fram så känns det som att ankomsten för vårat efterlängtade föl e: Totilas är oändligt långt bort..  Jag har kommit på mig själv att jag säger "han kommer i juni" är det ödet? Kommer det att bli en liten hingst som tittar ut måntro? Hittils har Wia fått 5/5 ston,  det är trots allt 50/50% varje gång :) Mig spelar det ingen roll, alla avkommorna har varit otroligt fina och lätthanterade. 

I tristessens väntan får jag roa mig med lite tentaplugg... påsklov är ju trots allt schemalagt som "självstudier"! 

 

Glad Påsk på er!! 

GHS, Mads-clinic och P&J.

1 mar 2017

Hej!

Förra veckan var GHS, allt lika inspirerande. Speciellt de unga talangerna(både ryttare och hästar) skall bli spännande och följa deras resa! Stort Grattis till Team Ling!!! 
Måste säga att Chamlershindret som mäte hur långt ifrån hindert som hästen tog av och landade var så intressand. Som den blivande ingenjör är man ju lite extra nördig, önskar att jag hade ett sånt hinder på mina hoppträningar, WOW! Tror detta hinder kommer att bidra med forskning som kommer att ge oss en ny syn på avstånd, hinder och hur vi kan påverka hästarnas teknik. 
Var även på Mads Hendeliowitz's clinic i GFRK's ridhus. STOR eloge till GFRK, vilket fantastisk välplanerad kväll och välgenomförd kväll! Trevlig personal, god mat och finfina hästar!!

  

 

Mads bjöd på nya nycklar till framgång, träningstips och inspiration. Han provocerade och tog upp diskuterade ämnen som kandar, bett, gramman... och avslutade med citat "rid på va fan som funkar, inte svårare än så". Håller med det är lätt att sitta på läkraren och dömma ut ekipage utan att ens ha en aning om deras utmaningar...  Att vara ödmjuk inför andras kunskap och erfarenhet är svårt, jag måste lyssna bättre och sluta vara en besserwisse! :)   

Nästa vecka är det P&J på GFRK, jag skall starata 3 klasser med två olika hästar. Det är första gången för båda utanför hemmaplan så det måste bli en planerad och pedagogisk resa där dom skall få leka sig runt banan på 50cm och 70cm. Framgång börjar innefrån med självförtroende!
Det kommer bli tajt med tid men det jag är lite orolig för är dendär nedhissningsbara avskiljningsväggen dom har, den svarjar lite ibland, får hålla i mig och inte göra en big-deal av det :) . Den ena hästen är 4år och om allt funkar är planen att försöka kvala henne till Falsterbo, håller tummarna att alla bitar faller på plats och att turen är på vår sida! 

 

Trots att Wia inte skall betäckas iår är det omöjligt att hålla fingrarna ifrån tangentbordet och läsa på lite om olika stammar och linjer. Speciellt efter hen helg på GHS, har massvis att läsa på om!
Gillar fortfarande Negro såklart, kasnke Sir Donnerhall.. eller varför inte Don Schufro..hade varit så spännande att testa honom på Wia, annars är planen att betäcka med De Niro igen om ett par år . Han finns ju bara som fryst och det är lite mer komplicerat än en vanlig betäckning...


Snart tittar det ut ett litet föl e: TOTILAS, än så länge har Wia fått 5/5 stoföl, tänk om det blir en liten hingst dehär gången! <333 Läängtar, den lilla är beräknad till början av juni så 3 månader kvar... 

Back again!

1 nov 2016

NU kan jag äntligen pusta ut lite, efter en häktisk höst med lägenhetsförsäljning, tentor och livet! 

Förra veckan ramlade jag av och stukade armbågen kraftigt. Tydligen kan man stuka armbågen, viste inte att det gick ens.. ?!
Jag satt på en otroligt begåvad 3åring som jag ridit in nu under hösten. Hon hade haft lite vilopaus och var sådär extra taggad med öronen spikt framåt hela tiden! Hon skötte sig bra öven om hon bubblade av enegi. Så när passet egentligen var slut och hon skulle skrittas av - Det är väl då det alltid händer -  hon blev rädd och jag druttade av.. Perfekt timinj nu inför vå flytt (tur man har en stark sambo ;) ! )

sähär ser det ut en vecka senare, blir bättre och bättre! Passade på att mysa lite i solenljuset som tittade fram i helgen med Roulette aka "fula ankungen" och Chanel (en stabyhoun)


De Niro tas ur avel..

25 maj 2016

Åh nej! De Niro tas ur avel pga ålder, den 23-åriga hingsten skall pensioneras.... Denna fantastiska hingst som lämnat ett stor avtryck i hästvärlden!
Jag som ville betäcka Wia en gång till med honom.. 

De Niro ligger 1:a på  World Breeding Federation för sporthästar (wbfsh)
Han har 76 godkända licencierade hingstavkommor, 1195 registerade avelston och 185 är statsperimerade! 

2012 var sex avkommor från De Niro med på olympiska spelen i London.
Från Tyskland: Desperados och Kristina Sprehe, Dablino och Anabel Balkenhol, och som en reservhäst D'Agostino och Fabienne Lütke Meier.
Från Spanien Delgado och Beatriz Ferrer-Salat, Belgien Donnerfee och Claudia Fassaert och som reservhäst för Kanada Devon L och Diane Creech.

      

ÄNTLIGEN!

23 maj 2016

Äntligen är väntan över och här är hon, lilla princessan D'aenarys EML!

De Niro - Waterford - Consul 

Den 19 maj kl. 23.20, helt svart men låånga ben, Fler blir kommer snart :)  

 

 

Balanserat fokus..?

22 apr 2016

Många gånger fokuserar vi bara på våra hästar, deras träning, deras mat, deras vila osv..  Och sen krävs det att vi som ekipage skall leverera. - Vi blir skolande i hur rörelser skall utföras, får coachning för att fånga känslan och se hur det skall se ut. Men någonstans glöms det ibland att vi är två i ekipaget.
Ställer vi högre krav på hästarna än på vår egen kondition och styrka. 
Hur bra koll har vi ryttare på hur anatomin och fysiologin egentligen fungerar? 

Hur/vart/när lär vi oss hur man tränar för att bygga upp utan att bryta ner? -Vilken träning är bäst för mig och vad behöver jag?
-Är det ok, att träna som man gör i Fitness där det bulkas och Deffas --> Kort och gott: bryta ner och bygga upp och på köpet minska fetthalten och öka muskelmassan. 
- köra hela vägen in i kaklet.. varje gång? 


Jag har löptränat mycket tidigare, har tom sprungit ett maraton men det är kanske svårt att tro nu ;)
men iallafall jag försöker att springa 3 pass/veckan.
1. Kortdistans intervallpass
2. Ett långdistanspass
3. långdistans intervallpass

 MEN nu har jag har upptäckt Yoga! Ett superbra kompliment till både ridningen och löpningen. Jag blir mjuk och avständ i kroppen och efter ett pass känns det som om man varit på massage!
- kan starkt rekomendera morgonyoga!   
Ett annat boktips för "mentalträning"! 
-Jag älskar ljduböcker och lyssnade på början boken "The Chimp Paradox" där berskrivs, ganska så humoristiskt, att hjärnan består av tre delar: En Schimpans, en männiksa och en dator. Våra känslor och olika sinnersstämningar distanseras och kategorisera på ett väldigt kul sätt.
Ett tips till läslistan/lyssnarlistan för er som vill jobba med att stärka och utveckla självkänslan, empatin och för att höja prestationen.Väntar, väntar och väntar.. Väntans tider!

21 apr 2016


Nähe, nu får den lilla ta och komma ut! Meen så längre Wiacenza bara mår bra och har det gött så är jag väldigt nöjd. 
Älskade lilla häst, snart skall jag och min nära vän Sofia åka ner och mysa i massor. Det blir en riktigt tjejhelg i hästtema med stort H!
Förhoppnignsvis så kommer även (ev.)mitt nya sto med ner, röntgen nu till helgen så håll alla tummar och tår :) 

Nere i Lastrup är det nästan så att man kan kalla det försommaren, kolla in de härligt gröna gräset! 

 

 

14 dagar kvar!!

3 apr 2016

Nu är det bara 14 dagar kvar(förhoppningsvis) tills lilla fölisen e: De Niro kommer ut!
Har väntat så Otroligt, med spänning och förundran. Igår fick jag hjälp med att räkna ut till hur många % Fölis och hingsten Desperados som Kristina Sprehe tog en silvermedalj på OS i 2012. OCH dom kommer att vara syskon till hela 73%, vilket bådar gott! <3 
Självklart är det många faktorer som spelar roll men att ha en bra grund att stå på gör det lättare :). Håll tummarna för en "Copy- Paste" ;) .
Så nu spenderas allt för mycket tid med att planera resa ner till Tyskland istället för att plugga till tentan  imorgon. Det blir antagligen till att köra ner och ta Stenalines nattfärja hem i slutet av april. ... Vill så gärna berätta min senaste nyhet, meeen måste tyvärr vänta lite till innan jag kan... 

 

 

 

Dags för hingstval... alltid lite svårt!

5 mar 2016

Då var det vår igen, dags att välja hingst och såå många fina hingstar som finns gör inte valet lättare! 

Skall djärvheten att välja en ny ung talang segra, eller skall den etablerade hingsten som ger mer typade avkommor blir den som vinner? 

När jag tänker tillbaka för att komma ihåg hur jag resonerade förra året då De Niro, The One and Only, blev "vinnare". Detta föl kommer att blir Wiacenzas femte föl och vi kan se en stark röd tråd av de egenskaper hon nedärver till sina föl, hennes styrkor och svagheter. Detta göra processen enklare att välja "rätt". Wiacenza är en underbar häst på alla sätt men självklart har även hon nackdelar, och hennes fördelar skulle med fel hingst kunna bli en nackdel. Tack och lov har jag haft W länge och jag känner henne väl både som ridhäst och avelsto. Och det är nästan att man inte tror det är samma häst! Nu är hon ko-lung och på gärnsen till tråkig. När hon reds hade hon så mycket tryck och power med dendär känsligheten som gav känslan att det räkte att tänka tanken så var vi påväg dansandes fram över ridbanan så lätt och grasiöst. 
  
Jag vet i vilken riktning min avel skall och De Niro nerärver just de egenskaperna som jag sökte. Innan det var helt skrivet i sten att just han skulle bli pappan till kommande föl försökte jag hitta andra avkommor ute på tävlingsbanorna, bara för att se om det var ett vinnande koncept att kombinera W´s och De Niros linjer. Ett levande exempel på det är den otroliga och godkända hingsten Desperados som Kristina Sprehe rider. Han har en välmediterad bakgrund och otrolig ridbarhet!
Dessutom är Desperados mors, St.Pr.St. Wie Musik, stam väldigt lik W´s vilket betyder att fölet och D kommer att bli syskon någonstans mellan 60-70%(skall få hjälp att räkna på det så det blir helt rätt). 

Såå spännande nu är det bara 6 veckor kvar innan den lilla välkommnas till välden!  <3 


Desperados med Kristina Sprehe. 
   

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)